Jaké maso kupujeme nejvíce

V České republice se tradičně nejvíce konzumuje maso hovězí, vepřové. Dále je to i drůbež a ryby.

Roční spotřeba masa se u nás pohybuje ve výši 170 miliónů tun. Jedná se o maso čerstvé i mražené. Čerstvé maso si najde cestu do 95 procent českých domácností. Mražené maso si kupuje v průměru 18 procent domácností.

Nejčastěji lidé kupují hovězí a vepřové maso v řeznictvích. Naproti tomu v hypermarketech spotřebitelé za loňský rok utratily o 25 procent finančních prostředků méně.

Spotřeba drůbeže se pohybuje v menších číslech. Oproti hovězímu a vepřovému masu je spotřeba nižší o 25 procent. Spotřebitelé častěji kupují mraženou drůbež. Cena drůbežího masa je o 15% nižší než vepřového a hovězího masa.

Ryby se do prodeje masa v České republice promítají nejmenším podílem. Nejčastěji se ryby kupují v mraženém stavu. Čerstvé ryby tvoří jednu třetinu všech prodaných ryb. Čerstvé ryby jsou o 20% dražší než ryby mražené.